sunnuntai 9. marraskuuta 2014

Siitä koiran tuomisesta Australiaan


Älä tuo.


Jos tuot, mieti vielä kerran.

meidän matkustava "potilas" pari viikkoa ennen suurta päivää

Mistä aloittaa? 

 

Lue step-by-step ohjeistus tästä linkistä ja pidä sivu tallella.

Ensimmäisenä kannattaa kilpailuttaa useampi kuljetusfirma, sekä lähtömaassa että määränpäässä olevat. Meille parhaan tarjouksen antoi australialainen JetPets joka tekee yhteistyötä Travel Gargon kanssa täällä Suomen päässä.
Meillä on niin sanotusti aika ääripää tapaus, koska koira on suuri vahtikoira jolle piti teettää oma vaneerihäkki Saksassa. Hirveästi kalliimpaan hintaan ei kuljetuksessa ja muissa kuluissa voi päästä. Hinnoista lisää alempana.

Lähdettiin liikkeelle koiran tyypistä, koosta ja lähtöajasta, milloin olisi tarkoitus päästä muuttamaan. Tässä kohtaa on huomioitava, että lähtö voi olla aikaisintaan 6kk päästä tästä päivämäärästä.

Varmista ensimmäisellä eläinlääkärikäynnillä että koiralla on toimiva siru (meillä esimerkiksi oli hajonnut) ja passi. Passiin haluttiin myöhemmin myös kuva Rangosta Amsterdamin stoppia varten joten sekin kannattaa hommata ajoissa.

Koiralla täytyy olla rabies rokotus voimassa vähintään vuoden eteenpäin Australiaan saapumisesta. Jos ei, niin se on uusittava mahdollisimman pian.

Kun rabies rokotus on uusittu, otetaan rabies vasta-aine verikoe ja laitetaan eteenpäin Eviralle, jossa tutkitaan ettei koirassa kyseistä sairautta ole. Muista varmuuden vuoksi kirjoittaa lähetteeseen että tulokset tarvitaan myös englanniksi.

Kun tulokset saapuvat postissa, on seuraava pysäkki virkaeläinlääkärin (pk-seudulla Viikissä) luona johon tarvitset mukaan  tulokset ja Australian hallituksen todistuksen. Todistuksen saat luultavasti kuljetusfirmalta sähköpostissa tai Australian hallituksen sivulta tulostettua.
Virkaeläinlääkäri täyttää todistuksen ja leimaa sen, sekä Eviran tulospaperit. Leimoja ei voi olla ikinä liikaa, mitä enemmän ja mitä useammassa paperissa, sen parempi.

Kun tämä on tehty, täytyy suunnata vielä läänineläinlääkärille (pk-seudulla Pasilassa) tuplaleimaamaan samat paperit. Tämä ilmeisesti johtuu Suomen lainsäädännöstä.

Sen jälkeen paperit on valmiit skannattavaksi Australiaan ja eikun jännittämään saako koira luvan lähteä.

Seuraavat rokotukset

 

Tässä kohtaa kannattaa miettiä valmiiksi yksi eläinlääkäri jossa loput käynnit käydään. Meillä oli aivan huippu eläinlääkäri, Marjatta Laakso (linkki) jota suosittelen erittäin lämpimästi jos olet muuttamassa pääkaupunkiseudulta. Miksi?
  • Säästettiin todella hurjat summat kun käytiin hänen luonaan.
  • Rango ei ikinä ole ollut yhtä stressitön ja rento eläinlääkärissä, kun oli Marjatan luona.
  • Rango oli ensimmäinen Australiaan muuttava koira hänen kohdallaan, ja hoiti kaikki rokotukset/lähetteet/verikokeet huikealla ammattitaidolla ja käytti aikaa jotta kaikki sujuisi niinkuin pitää.
  • Oikeasti välitti siitä, että Rango pääsee ongelmitta perille -ja niinhän se tekikin.

En enään edes muista mitkä kaikki rokotukset piti uusia, mutta aika monta niitä otettiin. Muutama myös ihan varmuuden vuoksi.

Saatiin todella hyvä aikataulu ja ohjeistus kuljetusyhtiöltä minkä mukaan tehtiin eläinlääkärikäynnit ja otettiin oikeat rokotukset.

Kun lupa on saatu, odotellaan muutama kuukausi ennen viimeisten viikkojen eläinlääkärirumbaa.

Viimeiset viikot

 

Noin 45 päivää ennen lähtöä käydään ottamassa ensimmäinen matolääke ja loishäätö. Taidettiin samalla uusia myös "perusrokotus". Taas varmuuden vuoksi.

Kaksi viikkoa ennen lähtöä elämä pitää melkein suunnitella eläinlääkärikäyntien mukaan. Käynneille on tarkat päivät joten ne kannattaa sopia ja varata etukäteen eläinlääkärin kanssa.
Meillä oli aikataulu jossa luki kunakin päivänä tehtävät toimenpiteet, se helpotti erittäin paljon.

Päivä ennen koiran suunniteltua lähtöä mennään koiran kanssa virkaeläinlääkärille joka tarkastaa koiran matkustuskelpoisuuden. Tässä kohtaa sinulla pitäisi olla vähintään sormen paksuinen nippu papereita leimattavaksi ja täytettäväksi.
Koiralle annetaan tällä käynnillä myös viimeinen matolääke (toinen loishäätö on annettu viikkoa aiemmin).

Tämän jälkeen jälleen toiset leimat läänineläinlääkäriltä ja paperityöt on valmiita. Ainiin, jokaisesta paperin sivusta täytyy olla 3kpl kopioita, myös jokaisesta passin merkitystä sivusta.

seuraava vaihe: lennolle!

Lähtö Lento Saapuminen

 

Rango tultiin hakemaan meidän kotoota Travel Gargon toimesta. Häkkiin sai laittaa koiran oman patjan/pehmusteen mukaan (se tosin tuhotaan heti kun koira saapuu Australiaan). Mukana pitää olla myös pieni määrä ruokaa, panta ja hihna jotka teipataan häkkiin kiinni. Myös lyhyet hoito-ohjeet on hyvä olla jos on allergioita tai muuta vastaavaa.
Ajettiin omalla autolla perässä Travel Gargon toimistolle hoitamaan paperit kuntoon. Tästä ajettiin terminaaliin jossa oli häkin turvatarkastus. Tämän jälkeen Rango häkkiin ja onnea matkaan.

Koira pysähtyy Amsterdamissa ensimmäisen kerran, jossa yöpyy ja pääsee pois kuljetushäkistä jaloittelemaan ja syömään. Saatiin myös viesti kun kaikki on mennyt hyvin tähän asti. Tämän jälkeen matka jatkuu Singaporen kautta Australiaan. Vettä koiralla on koko matkan ajan.

Saatiin myös samantien ilmoitus kuljetusyhtiöltä kun Rango on saapunut turvallisesti Australiaan ja karanteeniin. Helpotus. Karanteeni kestää nykyään enään vain 10 päivää, jonka aikana koiraa ei ole mahdollista käydä katsomassa. Asemalle voi toki aina soittaa ja kysyä miten koiralla menee.

Koira ja häkki jossa se on matkustanut poimitaan klo 8.30-10 välillä.

Niistä kuluista  

 

eläinlääkärikäynnit + teetetty häkki + kuljetus + karanteeni + leimat

Valmiina? Tämä lysti maksaa yhteensä noin 10 000 euroa. Ei, nollia ei ole yksi liikaa. Kymppitonni.

Onko tämä sen arvosta? Ehdottomasti. Koira on meillä perheenjäsen ja jos tämän verran on maksettava niin siihen sitten säästetään tai ollaan menemättä.

Moni miettii että ollaanko ihan sekasin, miksei vaan viedä piikille tai anneta jollekin ja lähdetä tolla rahalla vallottaa maailmaa. Jokainen päättää mihin rahansa käyttää. Joku ostaa uuden auton, joku asunnon ja jollain se saattaa mennä vaikka posliinikukkien keräilyyn. Meillä se meni tähän.

Nyt

 

Pakko sanoa että aika helpottunut fiilis, noin 4 tuntia sitten haettiin ehjä, tosin vähän laihtunut koira takasin karanteenista ja itkuhan siinä pääsi samoin tein. Koko komppania taas kasassa. Nyt sopii huokaista ja ruveta totuttelemaan uusiin kuvioihin, täällä ollaan. Koko perhe.

Ei mitään hätää.


täällä ollaan, vähän hoikkana mutta valppaana!


Tämä on varmasti ollut stressaavin asia mitä olen koskaan tehnyt ja vain tämän tekstin kirjottaminen ja muistelu saa verenpaineet koholle ja ahdistuksen päälle. (pahoittelut kirjoitusvirheistä, oikoluku jää hyvin lyhyeksi tämän tekstin kohdalla)

En varmasti lähtisi tähän ihan heti uudestaan. Jos koskaan.

Tekstistä on saattanut unohtua joitakin vaiheita/tietoja, mutta vastaan mielelläni kysymyksiin ja annan vinkkejä niitä tarvitseville sähköpostin kautta: tarusiip@gmail.com


Jos vielä harkitset koiran kuljetusta tänne, onnea matkaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti